ReBalance your health, ReBalance your life!

Zwangerschapsklachten

Gefeliciteerd! U bent zwanger. Een bijzonder moment in uw leven. Ongeveer 40 weken lang kijk u er naar uit om uw kleine wonder te mogen verwelkomen. Helaas gaat een zwangerschap vaak ook gepaard met verschillende klachten.

Door de verandering in de hormoonspiegel verandert er veel in uw lichaam. Het lichaam transformeert zich en bereid zich voor op het dikker worden van de buik en de bevalling. Door de zwangerschapshormonen worden de spieren en gewrichtsbanden zachter en weker. Juist het bekken haalt veel stabiliteit uit de spieren en banden omdat het uit losse botdelen bestaat. In combinatie met de toename van gewicht, groeiende baarmoeder en foetus leidt dit soms tot vervelende klachten tijdens de zwangerschap. De meeste klachten ontstaan meestal in het tweede trimester en lopen door tot en met het derde trimester, maar kunnen ook al vroeg in de zwangerschap ontstaan.

Klachten tijdens de zwangerschap hebben vaak de verzamelnaam ‘Bekkenpijn tijdens de zwangerschap’. De klachten beperken zich vaak niet alleen tot het bekken, maar spreiden zich uit over meerdere lichaamsdelen.

Hieronder vindt u een beschrijving van de klachten die hieronder vallen;

  • Pijn in het bekken
  • Een pijnlijk gevoel rondom het schaambeen; vaak voelt dit gebied beurs en/of moe
  • Pijn in en rondom het stuitu
  • Klachten rond het heiligbeen (SI-gewricht)
  • Pijnklachten in de bilregio
  • Pijnklachten in de lage rug
  • Zeurende pijn en/of vermoeid gevoel in de (boven)benen

 

Wanneer kunt u het beste langs de fysiotherapeut gaan?

Wanneer één of meer van bovenstaande klachten uw dagelijkse leven steeds meer belemmeren is het raadzaam langs te gaan bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. U merkt dat u geen controle hebt op de klachten en u wordt steeds meer beperkt in het dagelijkse leven. Vaak merken zwangere dat ze moeite hebben met lang zitten, lang staan, lang lopen, traplopen, slapen, omdraaien in bed, bukken, tillen, verzorging van u zelf of uw gezin, huishoudelijke taken, autorijden en/of werk.

Als bovenstaande voor u geldt, dan adviseren wij u een afspraak te maken bij Stefanie Maenhout (zwangerschapstherapeut) of Christel Legius (bekkenfysiotherapeut). Onze therapeuten helpen u deze klachten te doen verlichten. Zij geven u adviezen, passen massage technieken toe om de pijn te verlichten, geven u oefeningen speciaal voor zwangere vrouwen die helpen de klachten te doen verminderen, zodat u weer zelf meer controle krijgt over de klachten.

Na de bevalling

Een bevalling verloopt meestal zonder klachten. Soms is het nodig dat er wordt ingegrepen, bijvoorbeeld door het zetten van een knip of een scheur. Meestal wordt dit gehecht en geeft dit verder geen problemen. Soms kan een scheur op een vervelende plek ontstaan en kan er sprake zijn van een subtotaal of totaal ruptuur.  Hierdoor kunnen zich direct na de bevalling of in de toekomst ongemakken voordoen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat zwangerschap gerelateerde klachten en klachten tijdens en na de bevalling op latere leeftijd voor langdurige klachten kunnen zorgen. Wij adviseren zwangere dan ook om zes weken na de bevalling altijd een check up te laten doen. Onze bekkentherapeute bekijkt dan hoe het herstel verloopt en of er bijzonderheden zijn. In de meeste gevallen zijn er geen grote bijzonderheden en kunt u met adviezen en wat oefeningen zelf goed herstellen. Soms is het nodig om een paar behandelingen bekkentherapie te krijgen om bijvoorbeeld problemen met ontlasting of urine-incontinentie te voorkomen of te verhelpen.

Wanneer u aanvullend bent verzekerd, dan worden deze behandelingen vergoed. Als dit niet het geval is, dan adviseren wij u de tarieven te raadplegen op onze website.