ReBalance your health, ReBalance your life!

Dry Needling is een nieuwe behandeltechniek binnen de fysiotherapie en richt zich op pijnlijke knopen in de spieren, ook wel "myofasciale trigger points" genoemd. Deze kunnen lokaal in de spier zelf klachten geven, maar geven vaak ook klachten elders in het lichaam. Zo geeft bijvoorbeeld een triggerpoint in de infraspinatus, een spier t.h.v. het schoudergewricht, vaak klanten in de bovenarm. Patiënten ervaren vaak een zeurderige pijn en een zwaar gevoel in de arm. De triggerpoints kunnen een oorzaak zijn van uw klachten of een gevolg zijn van een andere klacht. Actieve myofasciale triggerpoints kunnen vervelende klachten geven. Tijdens het onderzoek kijken we dan ook of er sprake is van actieve triggerpoints, zodat dit meegenomen kan worden in de behandeling.

Triggerpoints kunnen  de volgende klachten geven:

  • Bewegingsbeperkingen in het bijbehorende gewricht
  • Pijn en stijfheid in de spier
  • Verminderde spierkracht in de spier
  • Verstoorde houding en/of beweeggedrag; je gaat anders bewegen om de pijn te vermijden
  • Hoofdpijn en duizeligheid

Actieve myofasciale triggerpoints kunnen zowel acuut als langzaam ontstaan. Wanneer de klachten acuut ontstaan, is er een duidelijk moment waarop de klachten beginnen, bijvoorbeeld na een val, een verkeerde beweging, ongeval of een sportblessure. Soms ontstaan de triggerpoints langzaam, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, herhaaldelijk kleine bewegingen, langdurige overbelasting en/of afgenomen belastbaarheid. Soms moeten de spieren harder werken, bijvoorbeeld door een eerder letsel in je banden (ligamenten) of omdat je erg lenig bent. Deze langdurige overbelasting van je spieren kunnen ook triggerpoints veroorzaken. Stress en depressies hebben ook een grote rol in het ontstaan van myofasciale triggerpoints.


dry-needling-1

Dry Needling, speciale behandeltechniek.

Dry Needling is een speciale behandeltechniek, waarbij er met een acupunctuurnaald gericht in de spier wordt geprikt met als doel de myofasciale triggerpoints op te heffen. De spieren zullen vervolgens snel en langdurig ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut mogelijk vaker meerdere spieren behandelen in uw arm, of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Tijdens de behandeling wordt er steriel gewerkt. De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints en zal vervolgens het naaldje inbrengen. Dit voelt u in principe niet. De therapeut beweegt voorzichtig het naaldje op en neer in de spier tot het naaldje bij de triggerpoint is uitgekomen. De triggerpoint reageert op het naaldje door kort aan te spannen. Dit noemen wij een ‘twitch’. Ook kunt u een diep, dof, zwaar en/of zeurend gevoel ervaren. De eerste 24 uur voelt de spier vaak vermoeid en zwaar aan. Dit neemt vanzelf af. De dry needling werkt een week door in de spieren. U krijgt ook huiswerkoefeningen en adviezen mee naar huis om het behandelresultaat te ondersteunen.

ReBalance Fysiotherapie Breda heeft meerdere therapeuten die extra geschoold zijn in dry needling. U kunt dan ook snel terecht voor een behandeling.