ReBalance your health, ReBalance your life!

Blessurepreventie

Dat sporten gezond is voor de mens, dat heeft u waarschijnlijk al heel vaak gehoord. Vaak is het doel om fit te worden en te blijven. Belangrijk hierbij is om een sport te doen die u leuk vindt. Als u dan lekker op dreef bent, is het heel vervelend als u een blessure krijgt. Misschien heeft u al een keer eerder een blessure gehad en weerhoudt dit u ervan om het sporten weer op te pakken.

Tijdens sporten kunnen er verschillende blessures ontstaan. U kunt te maken krijgen met een acute blessure, overbelastingsblessure of een gewone blessure. Bij hardlopers zien we bijvoorbeeld vaak overbelastingsblessure. Dit komt vaak door de landingen/reacties met de ondergrond. Als u 10 km hardloopt, dan zijn dit ongeveer 8000 reacties met de ondergrond. Uw lichaamsgewicht is ten tijden van een landing tenminste 2x zoveel. Maar ook voetballer krijgen geregeld last van blessures in de hamstring of in de lies. Dit komt vaak doordat ze op jonge leeftijd al voetballen en het lichaam al zeer specifiek alleen op het voetballen wordt getraind, waardoor andere basisfacetten minder ontwikkeld worden en er zwakke punten aanwezig zijn in de bewegingspatronen. Gelukkig zien we tegenwoordig dat er ook tijdens de training meer aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld core stability. Helaas gebeurd dit niet altijd of niet voldoende.

Verschillende factoren hebben invloed op het krijgen van blessure. Allereerst is het afhankelijk van het type sport wat u doet. Ook is het belangrijk in welke mate er aandacht is voor de grondmotorische basisvaardigen. Deze bestaan uit:

  • Voldoende mobiliteit en stabiliteit
  • Efficiënte bewegingspatronen
  • Performance training
  • Techniek en tactiek

Als bovenstaande op een goed niveau is, dit voldoende in de training wordt meegenomen en de dosering juist is, dan zal de kans op het krijgen van een blessure al minder zijn. Maar ook dient er gelet te worden op andere factoren, zoals persoonlijke factoren. Uw leefwijze, trainingstoestand, lichaamsbouw en bijvoorbeeld uw leeftijd en geslacht spelen ook een rol. Hiernaast dient er gelet te worden op de omgevingsfactoren: zoals de kleding en schoeisel, trainomgeving, sportmateriaal en het weer.

Wilt u het risico op het oplopen van een blessure verkleinen? Kies dan voor blessurepreventie. Kom naar ReBalance Fysiotherapie Breda voor een preventief onderzoek. In ons team hebben we een ervaren sportfysiotherapeut die u kan helpen het beste uit uw sport te halen en uit u zelf. Ook is onze sportfysio een ervaren hardloopster en extra geschoold in hardloopblessures.

Tijdens een consult worden de risicofactoren voor het oplopen van een blessure in kaart gebracht. Aan de hand van dit onderzoek kunnen we een passend trainingsprogramma voor u maken om deze factoren weg te nemen en dus aan de slag te gaan met blessurepreventie. Heeft u bepaalde ideeën of wensen, bespreek dit dan met de sportfysio, zodat  hier rekening mee gehouden kan worden.